Gue dan Spirited Away

This morning. I watched Spirited Away again. ini udah ke 20++ kalinya gw nonton ni film.

So here’s a quick though on one of the greatest movie in this galaxy…

Sepanjang ingetan gw, I’ve never see a movie yang ngasih gw sense of freedom, tranquility, dan delightful kaya Spirited Away walo cerita ni film sebenernya a bit creepy. Its funny sih, kalo sebuah film dengan cerita penuh ama spirit, cannibals, witches, shape shifters, dan kegelapan bisa jadi personifikasi ketenangan buat gw. Hell, sometimes gw bahkan considering this movie as an exploration(because of the sense of metaphornya yang bertebaran dimana2, for example garbage and earth, which is the less subtle metaphor in this movie. Oh oh, or the water train scene symbolism!Brilliant!) or some kind of escapism.

Spirited Away mungkin bukan film buat anak kecil walo medianya anime. Spirited away is for the kids inside the adult of us. Its sense of freedom, randomness and magical gak pernah bisa ditandingi ama film2 disney yang cenderung melalui proses disneyfication yang happy ending, slapstick, and sorry to say, fabrication. The visualization is goddamn awesome dan bener2 efektif banget jadi magnifikasi fantasi yang cuma bisa keluar from the mind of living legend Hayao Miyazaki dan dia ngasih izin kita buat masuk ke dalem his goddamn dream! Tradisional dan full of detail. This year my age hits 30, tapi every single frickin time that amazing calm water train sequence hits me, imajinasi gw tuh bikin gw maen2 sendiri with all the option that could happen dan bikin gw tersenyum puas sekaligus tenang. Lebay? But its so goddamn true!

iAnaMx3LgMY2G

402313

wallls.com_11761

Dan tentu aja, gak ada satupun film2 disney yang bisa nandingin kedaleman dan the richness of this movie soundtrack. Hisaishi’s magnum opus is a masterpiece indeed. You can really feel setiap langkah, moment dan emosi yang mengalun lewat suara musiknya. Watch that river god cleansing scene. Its really weird, but in the same time, wonderful. Oh, or the last scene where Haku realize his real name. Sweet and friendship-y without crossing the border of romance.

I don’t really remember apa yang gw rasain pertama kali nonton Spirited Away back then 10++ years ago. The 2nd time? Nope. I still don’t really remember. But as time goes by, gue bener2 taken aback Spirited away. And now? Man, I do really love this movie, probably even more than Die Hard. There it goes, I said it out loud. Makin tua, makin suka gw ama ni film. I might be not realized this but everytime I need a movie to heal my soul and dire imagination, gw balik ke Spirited away, because yes, it lifted my spirited away..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s